مروری بر مفهوم سهام شناور آزاد
مروری بر مفهوم سهام شناور آزاد
سهام شناور آزاد(Free Float) بخشی از سهام یک شرکت است که دارندگان آن، آماده عرضه و فروش آن سهام هستند و قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام، در مدیریت شرکت مشارکت کنند و انتظار میرود، در آینده نزدیک، قابل معامله باشد.
برای محاسبه سهام شناور آزاد باید ترکیب سهامداران بررسی شده و سهامداران راهبردی را مشخص کرد. سهامدار راهبردی، سهامدارانی هستند که در کوتاهمدت، قصد واگذاری سهام خود را نداشته و معمولاً میخواهند برای اعمال مدیریت خود، این سهام را حفظ کنند.
بهعنوانمثال فرض كنید ۸۰ درصد سهام شركت الف در اختیار شرکت ب باشد و شرکت ب قصد فروش سهام در کوتاهمدت را ندارد و هدفش مدیریت شرکت الف است ( همان سهامدار راهبردی) در نتیجه شركت الف فقط ۲۰ درصد سهام شناور آزاد دارد.
در بسیاری از بورسهای دنیا شرکتهایی كه كمتر از ۲۵ درصد سهام آنها، شناور آزاد باشد، از فهرست شرکتهای بورسی حذف میشوند. به دلیل اینكه اگر مالكان شركتی نمیخواهند حداقل ۲۵ درصد سهام آنها بین مردم توزیع شود و علاقهمند هستند سهام را برای خود نگه دارند، دلیلی برای حضور آنها در بازار بورس وجود ندارد.
همچنین اگر سهمی نسبت سهام شناور آزاد بیشتری داشته باشد، امكان نقد شوندگی آن بیشتر و دستکاری قیمت آن كمتر میشود. زیرا حجم منابعی كه برای دستکاری آن لازم است خیلی زیاد بوده، اما شركتی كه كوچك است و سهم شناور آزاد آن كم است، بهسادگی دچار دستکاری قیمت میشود.
گفتنی است میزان سهام شناور آزاد شرکتهای بورسی، توسط سازمان بورس تعیین شده و در سایت مديريت فناوری بورس تهران در پنجره مربوط به هر نماد درج شده است. مثلا سهام شناور آزاد فولاد ۲۴، مخابرات ایران پنج درصد و پالایشگاه اصفهان ۱۶ درصد است.